04/09/1403  
 
شنبه, ۲۷ دی ۱۳۹۳ ۱۳:۱۴ ۵۱
طبقه بندی:
  • صنفی
  • اخبار سازمان
چچ
 قاچاق به زودی بازار IT را قبضه می‎کند

کارشناسان: در نتیجه اجرای مصوبه تعرفه 4 درصدی اقلام فرهنگی

قاچاق به زودی بازار IT را قبضه می‎کند

نیمه اردیبهشت ماه سال جاری در پی ابلاغ بخشنامه افزایش 4 درصدی کالاهای فرهنگی از سوی مدیر کل مرکز واردات و امور مناطق آزاد گمرک به تمامی گمرکات کشور و قرار گرفتن کالاهای IT در زمره این کالاها، صنف رایانه بر هم ریخت و صدای اعتراض تشکل‎های صنف فناوری اطلاعات بلند شد.

به دنبال اعتراض تشکل‌های صنف رایانه، گمرک اجرای بخشنامه افزایش 4 درصدی کالاهای فرهنگی را برای رفع ابهام و تعیین تکلیف مصادیق آن توسط هیات دولت متوقف کرد. از آن مدت به بعد دیگر هیچ سخنی از این بخشنامه مذکور به میان نیامد تا اینکه اوایل دی‎ماه به صورت کاملا چراغ خاموش و بدون اینکه نظری از کارشناسان صنف رایانه پرسیده شود، مصوبه تعرفه کالاهای فرهنگی با کمی تغییر به امضای هیات وزیران رسید و مجددا به گمرکات کشور ابلاغ شد.

در این مصوبه جنجالی که براساس تبصره 14 قانون بودجه تصویب شده است، بنابر درخواست وزارت ارشاد اقلام بسیاری از کالاهای IT در لیست کالاهای فرهنگی قرار گرفته‎اند که شامل 4 درصد تعرفه می‎شوند. این درحالیست که کالاهای فرهنگی معاف از مالیات ارزش افزوده هستند، اما این مورد مهم  در خصوص کالاهای IT صدق نمی‎کند.
از طرفی دیگر گمرک بخشنامه را عطف به ماسبق کرده است و واردکنندگان کالاهای IT باید از ابتدای خرداد ماه تعرفه 4 درصدی هر کالایی که آورده و فروخته‎اند را حساب کرده و پرداخت کنند.
ابهام در مفاد مصوبه، جویا نشدن نظر صنف هنگام تعیین فهرست کالاهای فرهنگی، معاف نشدن کالاهای IT از مالیات بر ارزش افزوده و همچنین عطف به ماسبق بودن مصوبه باعث شد تا دوباره صدای اعتراضات صنف فناوری اطلاعات بلند شود  و صنف یک صدا خواهان تجدید نظر دولت در این مورد شوند.
به گفته کارشناسان فناوری اطلاعات، این مصوبه نه تنها باعث ورشکستگی بسیاری از شرکت‎های رایانه‎ای که سال‎هاست در این حوزه سرمایه‏گذاری کرده‌اند می‏شود، بلکه ضربه بسیار سهمگینی بر پیکر نیمه جان بازار IT کشور می‎زند و واردات غیررسمی (قاچاق) کالاهای IT به طور فزاینده‎ای افزایش می‎یابد.
آنها معتقدند، با افزایش قاچاق واردکنندگان رسمی قدرت تقابل با کالاهای قاچاق را نخواهند داشت و با کم شدن واردات قانونی کالا و پرداخت نشدن عوارض گمرکی، درآمد دولت به همان اندازه که از این مصوبه عایدش می‎شود،کاهش پیدا خواهد کرد.
با توجه به موارد فوق و وضعیت اضطراری صنف IT، مجمع عالی واردات با همراهی کمیسیون سازمان نظام صنفی رایانه‎ای تهران پایان هفته گذشته نشستی با حضور اصحاب رسانه برگزار کردند و مجددا خواستار بازنگری در مصوبه شدند.
 مصوبه از اول اشتباه بود
رییس مجمع عالی واردات در این نشست با انتقاد از مصوبه هیات دولت برای دریافت ۴ درصد عوارض فرهنگی کالاهای آی‌تی گفت: چطور کالاهای آی‌تی فرهنگی هستند، اما کت‌وشلوار، بیلبوردهای شهری و امثالهم فرهنگی نیستند. 
محمدحسین برخوردار افزود: این مصوبه از ابتدا اشتباه مجلس بوده و وزارتخانه مربوطه نیز بدون در نظر گرفتن نظرات کارشناسی اقدام به اجرای آن کرده است.
برخوردار همچنین این تبصره موجود در قانون بودجه سال 93 را برای سال 94 هم پا برجا دانست و گفت: تعرفه 4 درصدی واردات از اقلام فرهنگی، تبصره 14 است که باید با نظرات کارشناسی اصلاح شود زیرا قانونا نمی‌توان آن را لغو کرد. همچنین باید روال آن طوری دیده شود که در بودجه 94 بدون مشکل باشد.
 اقلام فرهنگی سلیقه‌ای انتخاب شدند
برخوردار همچنین عنوان کرد: محصولات آی‌تی چه ارتباطی به موضوعات فرهنگی دارد هنوز مشخص نیست؛ در ضمن هیچ تعریفی هم از فرهنگ وجود ندارد و موضوعی سلیقه‌ای است.
وی با تاکید بر اینکه اقلام فرهنگی گستره وسیعی دارد، گفت: حاضریم با جلسات کارشناسی که برای بررسی این مصوبه صورت می‌گیرد، اقلامی را معرفی کنیم که درآمد دولت را حتی بیش از این کند.
  کار گمرک غیرقانونی است
ریس مجمع عالی واردات با بیان اینکه کاری که اکنون گمرک انجام می‌دهد نیز غیرقانونی است، گفت: به یکباره ابلاغیه‌ای در ماه دهم سال رو می‌شود که دریافت تعرفه چهار درصدی از واردات را خطاب قرار می‌دهد و عطف به ماسبق هم می‌شود؛ عرضه‎کنندگان محصولات، چگونه محصولی را که فروخته‎اند چهار درصد مالیات بیشتر ازش بگیرند و به دولت بپردازند؟!
 دوباره به عقب بازگشته‎ایم 
برخوردار با بیان اینکه زمان ریاست جمهوری  آقای رفسنجانی عوارض تفکیک شده‌ای برای واردات در نظر گرفتند که در دولت آقای خاتمی تجمیع شد، گفت: اکنون داریم مجددا به سمتی می‌رویم که عوارض از تجمیع خارج شود و هر نهاد و ارگانی به فکر اعمال عوارض مشخص مربوط به بخش خود برای درآمدزایی از محل واردات باشد.
 حاشیه سودIT فقط 3 درصد است
رییس مجمع عالی واردات همچنین در مورد حاشیه سود شرکت‎های رایانه‎ای گفت: به هیچ عنوان حاشیه سود بالایی در این حوزه وجود ندارد و همین که عرضه‎کنندگان بتوانند کالاهای خود را با 3،4 درصد سود بفروشند شاهکار کرده‌اند. او افزود: اکنون وضعیت به گونه‎ای است که فعالان این عرصه در تنگنا و در معرض ورشکستگی قرار دارند.
 افزایش تعرفه با مقوله فرهنگ در تضاد است
حسین تنهایی عضو هیات مدیره مجمع عالی واردات نیز در این نشست با تاکید بر اینکه افزایش ۴ درصدی تعرفه واردات اقلام فرهنگی در تعارض با عنوان فرهنگ است، گفت: در همه جای دنیا از بخش غیرفرهنگی عوارض می‌گیرند و صرف بخش فرهنگی می‌کنند، اما در کشور ما برعکس 
شده است. 
 قاچاق کولاک خواهد کرد
در همین حال رییس مجمع عالی واردات با بیان اینکه سرمایه در گردش واردکنندگان محصولات آی‌تی اکنون به حداقل رسیده و قاچاق نیز کولاک می‌کند، تصریح کرد: چنین مصوباتی که صرفا افزایش تعرفه واردات را به دنبال دارد، چیزی جز قاچاق بیشتر و ورشکستگی واردکنندگان قانونی نخواهد بود. در ادامه تنهایی گفت: در شرایطی که قاچاق کالاهای آی‌تی سرسام‌آور است، مسوولان اجرایی کشور با برخی تصمیم‌گیری‌ها بر این فضا دامن می‌زنند. چطور می‌شود که من وارده کننده رسمی یک برند خاص با تمامی علمی که بر حوزه گمرکات دارم، کالایی را به شکل قانونی وارد کنم که نمونه 30 درصد ارزان‌تر از قیمت من نیز در کنارش موجود باشد؟
 دستی پشت پرده است
حسین غروی رام رییس کمیسیون سخت افزار نصر تهران نیز در این رابطه گفت: متاسفانه در حالی که تصور می‌کردیم مصوبه اصلاح خواهد شد، اما چندی پیش فهرست کالاهای فرهنگی با کاهش تعداد از 90 قلم به 69 قلم بار دیگر به گمرک ابلاغ شد و این بار از ابتدای سال ملزم به اجرا شده است.
وی افزود:‌ سوال اساسی این است که آیا دستی پشت پرده این ماجرا است که این قانون را تصویب کرده است، زیرا چگونه می‌توانیم به فرهنگ بها بدهیم در حالیکه با افزایش قیمت کالاهای فرهنگی سبب می‌شویم میزان استفاده کمتر شوند و از این اقدام توقع افزایش فرهنگ را نیز داریم؟
 جیب ارشاد پر پول می‌شود
مدیرعامل مرکز ماشین‌های اداری ایران نیز  گفت: وزارت ارشاد با اخذ عوارض چهار درصدی اقلام فرهنگی پولی بالغ بر ۷۵ میلیارد تومان تنها از بخش واردات محصولات آی‌تی به دست می‌آورد. 
فرخ امیری افزود: در شرایط فعلی واردکنندگان دچار بلاتکلیفی شده‌اند، برخی کارخانه‌ها به دلیل اینکه این عوارض را غیر منطقی می‌دانند و امید به لغو آن دارند، برای ترخیص کالاهای خود از گمرک اقدام نکرده‌اند.
منبع:
آدرس کوتاه شده: